sobota 27. októbra 2007

www.DEFENDERDOGS.sk

Pre viac informácií a fotiek o týchto plemenách navštívte stránku www.defenderdogs.sk

štvrtok 11. októbra 2007

Charakteristika plemena Cane corso

Talianske plemeno Cane Corso patrí medzi molosoidné plemená a je priamim potomkom rímskych vojnových psov zvaných Canis Pugnax. Tieto psy sa používali nielen v boji ale tiež ako arénové psy pre boj s ostatnými zvieratami.
História Canis Pugnax je nejasná, ale predpokladá sa že bol vyšlachtený niekolko storočí pred našim letopočtom z Tibetského Mastifa ktorého popisuje už Marco Polo.
Po páde Ríma sa plemeno používalo dalej ako vojnové, ale tiež aj ako lovecké, pastierske a strážne čo sa v podstate nezmenilo až do tohto storočia.
V dôsledku razantnej zmeny spôsobu hospodárenia skoro zaniklo.

Predtým používaný systém nezávislých hospodárskych usadlostí, kde bol tento pes využíváný väčšinou k ochrane majetku a dobytka sa zmenil na centralizovaný. Naštastie sa ale našlo niekoľko nadšencov, ktorí sa týmto psom začali v sedemdesiatych rokoch venovať a plemeno bolo zachráňené.

História mena Cane Corso je tiež neistá, slovo Cane znamená pes (od latinského Canis), slovo Corso je asi odvodené od gréckého slova Krotos, čo znamená dvor. Dalo by sa teda povedať, že Cane Corso znamená pes k ochrane majetku.

Pre plemeno sú charakteristické vlastnosti ako vernosť, poslušnosť, sila, vytrvalosť a odvaha, ktoré boli pestované cele storočia. Pes je absolútne verný svojmu pánovi a rodine a prípadnu zmenu by niesol moc ťažko. Ochranu majetku a pána má geneticky zakódovanú a k tomuto účelu nieje treba zvláštneho špeciálneho výcviku, k úplne cudzím ľuďom sa chová rezervovane až podozrievavo a pozorne sleduje situáciu.

Pes nepoznamenaný zlým výcvikom nikoho nenapadá a nieje agresívny, zakročí len v prípade bezprostredného nebezpečia, zákrok je potom razantný a nekompromisný. V prípade že je napadnutý je schopný sa brániť spôsobom, ktorý môže skončiť smrťou protivníka.

Obľúbenosť plemena vsúčasnosti stúpa pre jeho silný teritoriálny pud a neprekonateľnú lásku k svojmu majiteľovi a rodine, ktorá preňho znamená všetko a je odhodlaný ju brániť do posledného výdychu telom aj srdcom. Cane Corso miluje deti a stáva sa ich verným a nenahraditeľným priateľom a strážcom, ktorý sa rád zúčastni každej detskej hry.

Plemeno Cane Corso bolo v roku 1996 uznané FCI a popisuje ju štandard FCI 343.

Charakteristika plemena Bandog

VYUŽITIE

-ochrana osôb a majetku, vhodný do krízových situácií pre svoju výnimočnú odolnosť, v krajine pôvodu sa používa aj ako strážny pes vo väzniciach s najprísnejším režimom

PÔVOD

- USA

- bandog vzikol krížením staroanglického buldoga s neapolským mastinom a inými typmi molosov

-cieľom bolo vytvoriť psa neporaziteľného v sile a vytrvalosti


POVAHA

Rovnako ako u väčšiny psích plemien je aj šteňa bandoga rozkošné a milé. Bandog sa vyznačuje mimozmyslovým vnímaním a schopnosťou vcítiť sa do myslenia svojho majiteľa, ktorému je absolútne oddaný
V prípade, že sa bandog dostane do rúk nezodpovedného človeka alebo ho jeho majiteľ nebude zvládať, stane sa ako väčšina silných psov nebezpečným. V rukách zodpovedného a skúseného majiteľa a správnym výcvikom sa bandog stáva vynikajúcim ochrancom, ktorý nikdy nesklame. Navyše je to pes s veľmi dobrou ovládateľnosťou, rovnako je aj výborným stopárom. Je vhodný aj do rodiny s malými deťmi.
Bandog je veľmi silný pes. Udržať ho na vodítku vyžaduje značnú fyzickú silu. Je vynikajúcim skokanom, výborne sa tiež pohybuje vo vode. Pri behu je absolútne zameraný na cieľ a nerozptyľuje sa okolím. Všetky tieto schopnosti sa dajú vynikajúco využiť pri športovej kynológii. Pri prenasledovaní figuranta bandog využíva svoj potenciál na maximum. Razancia je úžasná a v podstate nedáva šancu na únik. Jedná sa o psa, ktorému genetika nadelila snahu chytiť páchateľa za každú cenu. Neodradí ho ani protiútok palicou či streľba. Jeho zákrok je vždy rovnako tvrdý a razantný. Vzhľadom k jeho extrémnemu stisku cítiť jeho zákus aj cez figurantský rukáv. Hovorí sa, že už šteňa bandoga je schopné prehryznúť hokejový puk. Bandog má vysokú odolnosť voči stresu. Pes sa totiž nikoho a ničoho nebojí, pričom za každých okolností poslúcha príkazy svojho pána. Po práci môže figurant kľudne pristúpiť ku psovi a hladkať ho, pričom stačí jediný povel aby pes ihneď zmenil svoj postoj. Aj to svedčí o tom, že zo správne vedeného psa skúseným majiteľom vyrastie inteligentný pes vhodný aj ako vynikajúci spoločník. Ide o veľmi vyrovnaného a sebavedomého psa. V prípade, že nieje ohrozovaný majiteľ bandoga, môže bezproblémov pristúpiť k nemu cudzia osoba a pohladkať ho, prípadne sa pohrať so psom. Bandog je skrátka verný priateľ do pohody aj nepohody.

Vitajte na blogu venovanom plemenu Bandog a Cane corso

Tak v prvom rade by som Vám rád predstavil naše tri krásavice:

Bandog Kira




Bandog Baby




Cane corso Sexi