štvrtok 11. októbra 2007

Charakteristika plemena Cane corso

Talianske plemeno Cane Corso patrí medzi molosoidné plemená a je priamim potomkom rímskych vojnových psov zvaných Canis Pugnax. Tieto psy sa používali nielen v boji ale tiež ako arénové psy pre boj s ostatnými zvieratami.
História Canis Pugnax je nejasná, ale predpokladá sa že bol vyšlachtený niekolko storočí pred našim letopočtom z Tibetského Mastifa ktorého popisuje už Marco Polo.
Po páde Ríma sa plemeno používalo dalej ako vojnové, ale tiež aj ako lovecké, pastierske a strážne čo sa v podstate nezmenilo až do tohto storočia.
V dôsledku razantnej zmeny spôsobu hospodárenia skoro zaniklo.

Predtým používaný systém nezávislých hospodárskych usadlostí, kde bol tento pes využíváný väčšinou k ochrane majetku a dobytka sa zmenil na centralizovaný. Naštastie sa ale našlo niekoľko nadšencov, ktorí sa týmto psom začali v sedemdesiatych rokoch venovať a plemeno bolo zachráňené.

História mena Cane Corso je tiež neistá, slovo Cane znamená pes (od latinského Canis), slovo Corso je asi odvodené od gréckého slova Krotos, čo znamená dvor. Dalo by sa teda povedať, že Cane Corso znamená pes k ochrane majetku.

Pre plemeno sú charakteristické vlastnosti ako vernosť, poslušnosť, sila, vytrvalosť a odvaha, ktoré boli pestované cele storočia. Pes je absolútne verný svojmu pánovi a rodine a prípadnu zmenu by niesol moc ťažko. Ochranu majetku a pána má geneticky zakódovanú a k tomuto účelu nieje treba zvláštneho špeciálneho výcviku, k úplne cudzím ľuďom sa chová rezervovane až podozrievavo a pozorne sleduje situáciu.

Pes nepoznamenaný zlým výcvikom nikoho nenapadá a nieje agresívny, zakročí len v prípade bezprostredného nebezpečia, zákrok je potom razantný a nekompromisný. V prípade že je napadnutý je schopný sa brániť spôsobom, ktorý môže skončiť smrťou protivníka.

Obľúbenosť plemena vsúčasnosti stúpa pre jeho silný teritoriálny pud a neprekonateľnú lásku k svojmu majiteľovi a rodine, ktorá preňho znamená všetko a je odhodlaný ju brániť do posledného výdychu telom aj srdcom. Cane Corso miluje deti a stáva sa ich verným a nenahraditeľným priateľom a strážcom, ktorý sa rád zúčastni každej detskej hry.

Plemeno Cane Corso bolo v roku 1996 uznané FCI a popisuje ju štandard FCI 343.

Žiadne komentáre: